
Teatrul Maria Filotti, sau Teatrul Rally, a fost inaugurat în anul 1864 în Brăila, România. Această clădire poartă numele actriței Maria Filotti din anul 1905. A suferit multiple schimbări de-a lungul anilor și a fost introdusă în patrimoniul UNESCO. Suntem mândrii pentru că am avut onoarea de a lucra la acest proiect de iluminat pentru Teatrul Maria Filotti.
În anul 1900 se schimbă proprietarii, primul proprietar Ianache Rally intră în stăpânirea lui Dumitru Ionescu. De atunci avem fost han descris ca fiind “ clădire din zid masiv, invalidă în table de fier, cu 3 etaje, având în etajul de jos douăsprezece prăvălii mari și mici în fata pieței Sf. Arhangheli și Calea Regală, cu mai multe camere, însă în curte se află două săli de restaurant, cafenea și berărie, două galerii, precum și o sală mare, atelier de tipografie și o grădină cu o clădire de zid și paianta cu scena pentru teatru, trei antreuri mari cu scări de marmoră, la etajul de sus, având dedesubt pivnițe”. Al doilea etaj cuprinde “ optsprezece camere mari și mici din care două saloane mari pentru dans și unul pentru teatru cu loje și scena și alte mici camere, precum două antreuri mari cu scări de marmoră”, iar la etajul al treilea “sînt înscrise douăzeci și trei de camere din care nouăsprezece pentru hotel, o sala lungă și două antreuri iar din curte doua clădiri de zid, una învelită cu table de fier, în care se află mașina pentru instalația de lumini electrice și una pentru tipografie învăluită in olane”.
Prin noul iluminat s-a dorit să se redea frumusețea clădirii pe timp de noapte. Cuvintele care caracterizează cel mai bine acest proiect sunt în concordanță cu arhitectura barocă a clădirii: simetrie și ritmicitate. Construcția de un volum monumental, este foarte vizibilă din întreaga piață, iar implementând acest iluminat arhitectural putem spune că s-a schimbat radical atmosfera din zonă. De asemenea, nu am putut lăsa în întuneric decorul somptuos.