Design de iluminat

Design-ul de iluminat joacă un rol foarte important în orice proiect de arhitectură sau de design interior pentru a obține un rezultat pe deplin funcțional, confortabil și estetic.

Lumina ne influențează atât fizic cât și psihic. Deși nu o observăm decât atunci când ne deranjează, lumina ne poate determina de la starea de spirit la productivitate și reducerea greșelilor. În cele ce urmează vă vom explica care sunt etapele procesului și factorii principali de care trebuie să ținem cont în funcție de categoria proiectului.

Servicii

Echipa noastră de specialiști în design de iluminat vă oferă consultanță pe tot parcursul proiectului, îmbinând dorințele dvs cu reglementările date de standarde și convenții, dar și de factorii estetici, culturali și tehnologici care se pretează în funcție de caz. Luăm în considerare eficiența energetică, calitatea iluminatului, costul, performața corpurilor de iluminat folosite. Pentru a duce la împlinirea conceptului, echipa noastră dispune de cunoștințe tehnice în ceea ce privește standardele și trendurile de pe piață, ultimele noutăți în materie de corpuri de iluminat, cunoștințe fotometrice, energetice, a sistemelor de control, dar și arhitecturale și estetice.

Industrie

Cum poate influența iluminatul în domeniul industriei productivitatea, rigurozitatea controlului de calitate, dar și siguranța și bunăstarea angajaților?

Citește mai mult

Lăcașe de cult

Ce principii de design luminotehnic abordăm în ceea ce privește spațiile religioase? Cum definim cantitatea și calitatea de lumină necesare pentru aceste spații pentru a potenția calitatea interiorului, dar și dimensiunea spirituală?

Citește mai mult

Ospitalitate

Cum realizează lumina o atmosferă confortabilă pentru clienții din această industrie? Fie că vorbim de restaurante, hoteluri, cazinouri, resort-uri spa-uri, etc. lumina joacă un rol esențial!ME

Citește mai mult

Birouri

Cum putem să creem concepte bazate în special pe confortul vizual al angajaților? Iluminatul birourilor cuprinde de la fațada clădirii, la birourile efective sau sălile de conferință, iar în toate aceste spații asigurăm respectarea ritmului circadian și economisirea energiei electrice!

Citește mai mult

Spații comerciale

După ce principii ne ghidăm pentru a crea clienților o adevărată experiență de cumpărare? Dar în același timp, să ținem cont și de confortul vizual al personalului, flexibilitate și economisirea energiei electrice?

Citește mai mult

Spații publice

Iluminarea piațetelor, a fațadelor clădirilor, a parcurilor, a podurilor, pe scurt iluminatul peisajului urban, se încadrează aici. Cum luăm în considerare necesitățile zonei, caracteristicile arhitecturale, luminile adiacente, dar și restricțiile pentru a le oferi oamenilor o adevărată experiență urbană pe timpul nopții?

Citește mai mult

Muzee

Ce aspecte se iau în considerare pentru a proteja și evidenția exponatele în acest timp? Iluminatul de muzee presupune iluminatul operelor de artă, a eventualelor detalii arhitecturale, a traseului vizitatorului prin spațiu, manipularea luminii naturale etc.

Citește mai mult

Nevoile pe care trebuie să le satisfacă lumina

  1. Nevoia de orientare în spațiu
  2. Nevoia de orientare în timp ( de exemplu, jet lag-ul apare pentru că ceasul intern nu mai este sincronizat cu lumina percepută de ochi)
  3. Nevoia de a înțelege structura formelor
  4. Nevoia de a ne păstra concentrarea pe parcursul activităților desfășurate
  5. Nevoia de spațiu personal
  6. Nevoia de stimul vizual
  7. Nevoia de ordine
  8. Nevoia de securitate

Pașii de urmat în procesul de design de iluminat

Procesul de proiectare a iluminatului este complex, deoarece fiecare proiect este diferit dispunând de diverse variabile, dintre care unele greu de măsurat sau simulat. Pentru a obține rezultatele dorite, designerii noștri urmează niște pași specifici.  

1.Analiza proiectului

  • dorințele și necesitățile clientului
  • bugetul
  • analiza SWOT a iluminatului actual
  • analiza locației: materiale, obstacole, suprafețe reflexive
  • restricții de montaj

2.Stabilirea conceptului de design de iluminat

  • stabilirea obiectivelor
  • crearea de schițe, moodboard-uri și mock up-uri
  • stabilirea ierarhiilor

3.Verificarea conceptului

  • alegerea corpurilor de iluminat potrivite conceptului atât din punct de vedere tehnic cât și estetic. Printre caracteristicile tehnice unui corp de iluminat de care se ține cont în fiecare proiect se numără: fluxul luminos, distribuția fotometrică, puterea, eficiența, eficacitatea, temperatura de lumină, indicele de redare a culorii. Factorii estetici cuprind: forma carcasei corpului de iluminat, materialul din care este confecționat și finisajele acestuia, mărimea.
  • simularea luminotehnică prin care se verifică respectarea standardelor: iluminarea zonei de activitate, indicele de strălucire, contrastul, uniformitatea, interacțiunea cu lumina zilei etc., utilizând softuri de specialitate
  • de asemenea, specialștii în design de iluminat se ocupă și de sugerarea sistemelor de control și a senzorilor dacă este cazul. Aceștia determină cea mai bună eficiență și mentenanță posibilă în funcție de buget.

4.Producția corpurilor de iluminat

  • începem producția corpurilor de iluminat necesare proiectului

5.Implementarea proiectului

  • alături de acestea livrăm toate planurile, elevațiile și instrucțiunile de instalare necesare

 

  • Analizarea proiectului
  • Stabilirea conceptului
  • Simularea luminotehnica
  • Producția corpurilor de iluminat
  • Implementarea proiectului

Întrebări frecvente

Specialiștii noștri au răspuns la cele mai întâlnite întrebări în ceea ce privește un proiect de iluminat.

Cât de importantă este proiectarea iluminatului?

Foarte importantă. Un proiect de iluminat are foarte multe caracteristici de care trebuie ținut cont încă din fazele incipiente. Este bine să pornim la drum cu planul destul de bine definit. Trebuie să avem în vedere că:

  • Iluminatul poate în primul rând să ne influențeze starea de spirit. Prin iluminat putem să stimulăm producția de melatonină și cortizol din organismul uman ceea ce crează stări de relaxare, sau din potrivă de vigilență și alertă.
  • Nerespectarea ritmului circadian, senzația de orbire ( UGR), pâlpâirea pot duce la probleme grave de sănătate pe parcursul timpului
  • O lumină potrivită într-o clădire de birouri sau în industrie influențează productivitatea angajaților
  • Un sistem de iluminat bine implementat poate duce la scăderea consumului de energie electrică
  • Simulările luminotehnice ne ajută să vizualizăm atât consumul total de energie electrică utilizat cât și imaginea de ansamblu a viitorului spațiu iluminat.
  • Prin aceste simulări putem obține și certitudinea îndeplinirii standardelor

Care este bugetul pentru un proiect de iluminat?

Această întrebare este una dificilă deoarece fiecare proiect este diferit.  De obicei, aspectele care influențează bugetul total sunt:

  • dimensiunea și complexitatea proiectului
  • calitatea corpurilor de iluminat alese ( o investiție inițială mai mare poate reduce costurile în timp: mentenanță + economisirea energiei electrice)
  • nivelul de customizare a sistemelor de prindere
  • tehnologiile integrate ( senzori, sisteme de control etc.)

Apoi urmează partea de instalare care trebuie luată în calcul.

Vă sugerăm să contactați un designer de iluminat pentru a stabili costurile aproximative implicate. Dacă doriți îndrumări cu privire la costul proiectului dvs. de iluminat, de ce să nu discutați cu unul dintre experții noștri? Aranjați o consultație gratuită de design astăzi și vă vom anunța cum vă putem transforma spațiul în funcție de buget.

Când ar trebui să planificăm iluminatul?

Cât de repede posibil! Acest lucru ajută în câteva moduri diferite. În primul rând, vă oferă cel mai mult timp pentru a vă adapta și a vă asigura că viziunea dumneavoastră poate prinde viață. În special din punct de vedere electric este indicat să considerați proiectarea iluminatului printre fazele incipiente ale proiectului. Nu ne dorim să ruinăm un tavan proaspăt finisat pentru că nu s-au tras cablurile la timp. În plus, colaborarea proiectantului de iluminat cu arhitectul este cât se poate de benefică.

Trimite un mesaj

Vrei să descoperi cum corpurile noastre de iluminat pot adăuga valoare proiectelor tale? Contactează-ne astăzi pentru a discuta oportunitățile de colaborare!

"*" indicates required fields