
Această catedrală se afla în centrul orașului Aiud, România, la sud-est de cetate. Administrația locală a dorit implementarea acestui proiect având ca scop evidențierea arhitecturii prin folosirea corpurilor de iluminat sustenabile, dotate cu tehnologia led. Simulările luminotehnice s-au realizat in anul 2021, în cadrul aceluiași proiect cu Biserica Romano Catolică „Sfânta Elisabeta a Ungariei” din Piața Consiliul Europei Aiud. Cele două biserici sunt situate în zona istorică protejată a municipiului Aiud.
Din punct de vedere arhitectural, catedrala face parte din stilul bizantin, fiind inspirată de Sfânta Sofia din Constantinopol.
Biserica este considerată lucrare de categoria I, având plan în formă de cruce, cu dispunere după axa SN, cu o amprentă la sol de 640 mp.
Comunitatea locală a dorit să aducă o îmbunătățire iluminatului Catedralei Ortodoxe. Acest lucru a însemnat înlocuirea sistemului actual cu corpuri de iluminat cu led, mult mai eficiente și calitative în ceea ce privește efectul luminos.
Visioluce a sugerat un concept total diferit față de cel precedent. Anterior, clădirea era luminată uniform cu proiectoare de tip floodlight. De data aceasta am dorit să accentuăm arhitectura cladirii folosind preponderent iluminat de accent.
Temperatura caldă a luminii, de 3000K, se reflectă în finisajele clădirii. Această reflexie o face să pară ca având o tentă ușor aurie. Acest finisaj/ material este recurent în arhitectura bisericilor Creștin Ortodoxe.
S-au folosit peste 400 de corpuri de iluminat pentru a obține efectul scontat. Corpurile din seria Linea sunt pozitionate începând cu zona treptelor și pe diverse muchii ale pereților pentu a crea efectul de wall grazing. Zidurile alăturate scărilor sunt formate din piatră, iar această modalitate de a ilumina pe care am ales-o scoate în evidență textura. De asemenea, Linea s-a folosit si pentru iluminarea frescei centrale. Pentru acest proiect s-au mai folosit corpurile din familile Galaxy și Helios. Pentru a scoate în evidență turnurile înalte, planurile vericale și detaliile ornamentale ale ferestrelor s-au utilizat corpuri Galaxy cu distribuție îngustă. Aceasta nu a fost singura curbă fotometrică folosită. Au fost poziționate și corpuri de iluminat cu fotometrie: medie, largă sau sub diverse forme de asimetrie.