
Designerii de la Visioluce au acceptat provocarea de a ilumina arhitectural o clădire de sticlă, și anume sediul principal al Institutului Național de Cercetare Insemex.
Insemex, INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU SECURITATEA MINERA ȘI PROTECȚIE ANTIEXPLOZIVĂ, are o istorie de peste 65 de ani. Sediul central este situat în Petroșani, România.
Înființarea acestui institut a fost determinată de necesitatea rezolvării problemelor de tehnica securității în industria minieră din România.
Institutul se ocupă cu efectuarea cercetărilor în vederea găsirii soluțiilor tehnice pentru prevenirea, protecția și limitarea exploziilor (reacții rapide de ardere), cauzate de substanțe periculoase cu proprietăți explozive inerente sau de amestecuri de aer-substanțe inflamabile.
Protecția mediului în zonele afectate de minerit și activități conexe, dezvoltarea tehnologică în domeniile reglementate, cercetarea fundamentală și aplicată, testarea și certificarea echipamentelor, pregătirea și atestarea personalului, activitățile de salvare și închidere a minelor, precum și interesul public național privind evaluarea si prevenirea riscurilor in activități cu risc de atmosfere explozive si toxice, inclusiv în ceea ce privește utilizarea explozivilor reprezintă misiunea acestui institut.
Activitatea INSEMEX Petroșani se desfășoară în două incinte în care se află 4 pavilioane de circa 6.000 mp.
Designerii de la Visioluce au proiectat iluminatului pentru sediul principal. Clădirea construită în anul 1962 este alcătuita din parter și trei etaje. A fost reabilitată destul de recent. S-a adoptat o arhitectura mult mai modernă, fațadele principale fiind predominant din sticlă.
S-a dorit obținerea unui efect cât mai uniform pe suprafețele ramelor geamurilor și accentuarea intrării principale prin iluminare stâlpilor. Pentru fațadă am folosit proiectoare de tip Andromeda, iar pentru stâlpi Galaxy. Pentru acest tip de iluminat cea mai potrivită distribuție fotometrică este de tip floodlight sau wallwasher. Dacă proiectoarele sunt montate pe stâlpi la distanță față de clădire atunci se optează pentru optica de tip floodlight. Pe de altă parte, dacă proiectoarele se montează la baza clădirii, optica asimetrică de tip wallwasher este alegerea potrivită. Pentru acest proiect am folosit ambele opțiuni deoarece fațadele laterale au fost iluminate de pe stâlpi, iar fațada principală de la baza peretelui. S-a păstrat identitatea de brand, folosindu-se lumină de culoare caracteristică companiei, și anume roșu.