Biserica Milenium Timișoara

Timișoara, România
2013
SC Petrișor Media Art SRL

Biserica Millenium este cea mai mare biserică romano-catolică din Timișoara, România. Aceasta datează din anul 1901. Lăcașul de cult a fost dedicat Fecioarei Maria. 

Biserica este construită în stil neo-roman. Fațada acesteia este realizată din cărămidă crudă. Pereții bisericii sunt groși de 1-3,64 m. Nava, sanctuarul și cupola sunt din ciment din Portland. Deasupra porții sunt așezate trei statui în mărime naturală: apostolii Petru și Pavel, iar la mijloc Mântuitorul Cristos cu crucea. 

Biserica are două turnuri cu înălțimea de 65 de metri. Suprafața totală a edificiului este de 1700 mp. 

Ferestrele sunt înfrumusețate cu vitralii, realizate în ateliere maghiare și germane, dintre acestea evidențiindu-se cele din apsidă, patru la număr, de mari dimensiuni. 

Acest proiect pentru Iluminat arhitectural Biserica Milenium Timișoara a fost realizat în anul 2013.

Fațada principală a Bisericii Milenium iluminată arhitectural de Electro Max, actualul Visioluce

Galaxy 4

Galaxy 8

Linea N

Iluminat arhitectural Biserica Milenium Timișoara detalii turlă și statuie

Iluminat arhitectural de fațadă realizat de Visioluce pentru Biserica Milenium din Timișoara. Se poate observa iluminatul rozetei, precum și a detaliilor arhitcturale și a acoperișului, iluminate în alb cald

Detaliu din iluminatul arhitectural pentru Biserica Milenium realizată cu lumină caldă care evidențiază textura de cărămidă a pereților.

Vedere laterală a Bisericii Milenium pe timp de noapte iluminată cu corpuri de iluminat led marca Visioluce, corpuri de iluminat tehnice.

Vedere de ansamblu a iluminatului arhitectural pentru Biserica Milenium situată în centrul Timișoarei, văzută pe înserat.

Detaliu de pe fațada principală a Bisericii Milenium iluminată arhitectural cu corpuri de iluminat tehnic liniare pentru exterior din seria Galaxy și Linea.

Design de iluminat arhitectural Biserica Milenium Timișoara

Iluminarea fațadei joacă în rol foarte important în modul în care percepem arhitectura clădirii pe timpul nopții. Lumina evidențiază forma, texturile, detaliile, ne ghidează pentru a înțelege mai bine arhitectura.

Proiectarea iluminatului s-a făcut de compania Luxten. Pentru acest proiect s-au folosit corpuri de iluminat încastrate din seria Atlas. Rolul acestora era de a ilumina pereții.

Pentru evidențierea statuilor sau diferitelor elementele arhitecturale specifice s-a instalat corpuri de iluminat liniare din seria Galaxy echipate cu diferite distribuții luminoase și puteri în funcție de necesități. De asemenea, s-au folosit și proiectoare din seria Andromeda.

Iluminatul fațadei ajută la evidențierea elementelor cheie și o mai bună înțelegere a conceptului arhitectural. Toate efectele luminoase folosite, printre care jocul de lumini și umbre, adaugă un plus artistic, o senzație de volumetrie.

Alegerea potrivită a corpurilor de iluminat satisface atât nevoile tehnice cât și cele estetice pentru această clădire. O biserică bine iluminată atrage turiști și vizitatori, ceea ce ajută economia locală. Iar în ceea ce priește localnicii, o fațadă iluminată nu doar creează o ambianță mult mai plăcută, dar un loc bine luminat oferă și o senzație de siguranță. Toate aceste fapte creează o adevărată experiență vizuală.