
Iluminatul exterior al unei cabane poate spori considerabil estetica, siguranța și funcționalitatea acesteia. Indiferent dacă vorbim de crearea unei ambianțe confortabile, de prezentarea caracteristicilor arhitecturale sau de îmbunătățirea securității, există câteva considerente cheie de reținut. Mai jos vom povesti despre provocările acestui proiect, iluminatul Conacului Rădăcinilor, o cabană hotel, recent deschisă în zonă.
În urma discuțiilor cu clientul care ne-a propus acest proiect de iluminat cabană am ajuns la următoarele decizii. Având în vedere că la etajele superioare, cabana are dormitoarele și apartamentele, am încercat să diminuăm lumina care ar putea fii percepută prin ferestre pe cât de mult posibil. Astfel, în partea superioară intensitatea luminii este mai scăzută. Am insistat doar pe accentuarea anumitor detalii specifice acestei cabane, precum trunchiurile înalte ale copacilor, dar și textura de lemn creată pe pereți.
Pentru parter am intensificat efectul luminos, scoțând în evidență particularitățile cabanei. Am profitat de aceste rădăcini suspendate în aer pentru a crea niște umbre interesante pe podea, pentru a introduce clienții într-o atmosferă cât mai feerică. Intrarea este cel mai luminos punct al fațadei pentru a ghida clientul. De asemenea, anumite trasee sunt făcute cu ajutorul luminii. De exemplu, sub cele 3 rădăcini suspendate s-a montat un corp de iluminat cu optică eliptică din seria Galaxy pentru a marca drumul ce duce de la intrare la restaurant.
Pentru curte s-au ales niște corpuri de iluminat cu LED încastrate din seria Atlas. Acestea au rolul de a marca discret aleile.
Pentru a putea stabili, dar și finaliza acest proiect de iluminat cabană am urmat niște pași. Astfel, ne-am asigurat că totul a ieșit pe placul clientului.
Fiind un proiect mai aparte cu multe structuri organice greu de reprodus în 3D, au fost necesare mai multe vizite la fața locului. Ne-am familizarizat cu amenajarea fațadei, dar și a zonelor exterioare ale cabanei. Am identificat caracteristicile cheie, cum ar fi rădăcinile suspendate, intrarea spectaculoasă, fațada din bușteni și orice elemente arhitecturale unice, care meritau evidențiate.
Am împărțit spațiul exterior în diferite zone în funcție de funcțiile și cerințele lor de iluminare. Zonele comune includ căi, intrări, zone de relaxare, caracteristici de peisaj și zone de accent.
Am selectat corpurile de iluminat care se potrivesc cu stilul cabanei, fiind potrivite și pentru utilizare în aer liber.
Implementarea straturilor de iluminare este esențială pentru a crea profunzime și interes vizual. Aceste straturi includ iluminare generală, de lucru (funcțională) și de accent (decorativă).
Am evidențiat caracteristicile unice ale cabanei, cum ar fi arhitectura, piatra sau amenajarea peisagistică distinctă. Acest lucru poate crea un punct focal și poate adăuga caracter designului de iluminat.
Alegerea temperaturii de culoare potrivită pentru iluminat este unu dintre cei mai importanți factori care determină aspectul final. Tonurile mai calde (aproximativ 2700K până la 3000K) pot crea o atmosferă confortabilă și primitoare, în timp ce tonurile mai reci (aproximativ 4000K) pot spori securitatea și vizibilitatea.
Am ales corpurile de iluminat cu LED pentru a evita înlocuirea becurilor.
Amintiți-vă, scopul iluminatului exterior este de a crea un amestec armonios de estetică, siguranță și funcționalitate care îmbunătățește experiența generală în aer liber a cabanei.
Aveți un proiect de iluminat cabană? Nu ezitați să luați legătura cu specialiștii noștri pentru mai multe sfaturi și consiliere.