Hotel Astoria Oradea

Oradea, România
2016
S.C. AMAZING VISUALS STUDIO SRL

Proiectul de iluminat arhitectural pentru Hotel Astoria Oradea a fost implementat alături de alte fațade proiectate de Visioluce, printre care: Palatul Vulturul Negru, Palatul Moskovits și Biserica cu Lună. Clădirea, monument istoric, este situată in zona centrală a orașului Oradea, România. Fostul Palat Sztarill, astăzi Hotel Astoria este o clădire emblematică a orașului. A fost construită in anii 1902-1906 în stil eclectic cu puternice influențe secession, de către arhitectul Ferenc Sztarill.

Iluminatul arhitectural pentru fațada Hotelului Astoria din centrul orașului Oradea în nuanțe de alb cald. S-au folosit proiectoare pentru exterior din seria Galaxy.

Galaxy 4

Proiectarea iluminatului în funcție de arhitectura clădirii

Prin proiectul de iluminat realizat de designerii de la Visioluce în colaborare cu Luxten s-a dorit evidențierea ritmicității arhitecturale a fațadei. Această concepție modernă nu trădează nimic din volumetria interioară. Clădirea panoramică pe colț are unghiul de întâlnire dintre fațade rotunjit. Deschiderile ferestrelor sunt tratate asemeni unor module, fiecare marcând câte o travee. De asemenea, deschiderile ferestrelor păstrează ritmicitatea fiind împărțite pe module, fiecare modul marcând o travee. Conceptul iluminatului presupune păstrarea acestei ritmicități și totodată accentuarea acoladelor ce alcătuiesc o atică sinuoasă de deasupra ferestrelor.

Clădirea este formată din parter înalt, mezanin și două etaje.  Formula în care este tratat colțul prin rotunjire îl transformă într-un pseudo-turn. Acesta este surmontat de un lanternon încununat cu un coif metalic. Fiind o particularitate arhitectonică, am dorit ca prin proiectul de iluminat să accentuăm acest detaliu.

Iluminatul arhitectural al fațadei hotelului Astoria dă o atmosferă mult mai placută zonei, atrgând turiști.

Fațada hotelului Astoria este iluminată arhitectural, punându-i-se în evidență ritmicitatea ferestrelor și a detaliilor ahitecturale.

Corpuri de iluminat cu optică îngustă s-au plasat pe fațada hotelului Astoia din Oradea pentr a-i scoate în evidență arhitectura

Corpurile de iluminat cu led Visioluce din seria Galaxy echipate cu optică îngustă pentru a nu polua luminos și a nu ajunge lumina în interiorul camerelor hotelului Astoria.

Evidențierea cromaticității tavanelor balcoanelor prin iluminatul arhitectural din cadrul Hotelului Astoria din Oradea.

Iluminatul fațadei laterale ale hotelului. Este vizibil și turnul clădirii.

Iluminat arhitectural intrare Hotel Astoria Oradea, România

Cu ajutorul corpurilor de iluminat cu led se iluminează și se scot în evidență foarte frumos detaliile și cromatica fațadei hotelului Astoria din Oradea

Proiectoarele pentru exterior scot în evidență arhitectural art nouvou a clădirii prin iluminatul fațadei.

Proiectarea iluminatului în concordanță cu funcționalitatea clădirii

Deoarece astăzi, clădirea încă funcționează ca hotel, a fost strict interzis ca lumina să pătrundă prin ferestre. De aceea, s-a folosit cu preponderență optică îngustă. Nuanțele în care este finisată clădirea au sugerat folosirea unei temperaturi de lumină caldă.
La parterul clădirii se află cafeneaua EMKE, care a devenit preferata scriitorilor și a ziariștilor vremii. În anul 1930, clădirea a fost transformată în hotel, cu denumirea de astăzi, hotel ASTORIA. Acesta a fost închis după cel de-al doilea Război Mondial, fiind redeschis abia în anul 1975. Cafeneaua EMKE a fost înlocuită de restaurantul Crown Pub.

Tehnologia LED

Pentru acest proiect s-au folosit proiectoare liniare din familia Galaxy, dotate exclusiv cu led. Cu ajutorul acestora am scos in evidență verticalitatea și splendoarea clădirii. De la implementarea acestui proiect, frumusețea hotelului poate fi vizibilă și în timpul nopții. Scopul acestui proiect a fost de a evidenția estetica hotelului folosind tehnologia led pentru a reduce consumul de energie electrică, oferind un iluminat eco-friendly.