Biserica cu Lună

Oradea, România
2016
S.C. AMAZING VISUALS STUDIO SRL

Iluminatul arhitectural al fațadei Bisericii cu Lună s-a realizat în anul 2016 alături de fațada palatului Vulturul Negru, fațada Palatului Moskovits, podul și faleza de pe râul Crișul Repede. Tot acest complex de clădiri are un caracter unitar și în timpul nopții. Edificiul cunoscut și sub numele de Catedrala Adormirii Maicii Domnului, este un monument al orașului Oradea, România. Construcția a fost finalizată în anul 1790, fiind încă de la început o biserică creștin-ortodoxă.

Iluminatul fatadei Bisericii cu Luna din Oradea, Romania

Galaxy 4

Galaxy 8

Arhitectura

Biserica cu Luna aparține barocului târziu, având și elemente decorative neo-clasice. Printre acestea se numără capitelurile cu volute ionice, arcaturile de tip arc de triumf ce evidențiază ferestrele, frontonul triunghiular, cele două panouri oglindă, oculusul cu globul Lunii, etc. Cele două vase monumentale de la extremități sunt de inspirație empire.
Ca particularitate a acestui lăcaș de cult este mecanismul din turla care indică fazele lunii creat de Georg Rueppe in 1793.

 

Iluminat arhitectural biserica Oradea

Iluminatul detaliilor arhitectural ale Bisericii cu Luna

Evidentierea vitralliilor prin iluminat

Vasele in stil empire iluminate

 

Evidentierea fatadei prin iluminatul arhitectural

Iluminat vitralii cu proiector Galaxy

Lumina caldă pentru biserica cu luna din oradea

Detaliu iluminat geam

Fatada laterala a bisericii cu luna iluminata de Visioluce

Detalii arhitecturale biserica cu luna

Iluminat arhitectural fatada principala

Folosirea corpurilor de iluminat Visioluce pentru iluminat arhitectural

Iluminat arhitectural cladire baroca

Iluminat arhitectural catedrala

Iluminatul arhitectural al fațadei Bisericii cu Lună

Iluminatul fațadei face astăzi parte din arhitectura clădirii. Ajută la scoaterea în evidență a trăsăturilor clădirii și complementează estetica și identitatea locului.
Pentru această fațadă, conceptul a constat în crearea unui joc de lumini și umbre. S-a ales în special iluminarea spațiului negativ precum: vitraliile, nișele, frontonul triunghiular etc. În același timp, prin iluminat am accentuat verticalitatea arhitecturii. Tot acest concept a Însemnat folosirea predominanta a iluminatului de accent. Am evidențiat, bine înțeles, și mecanismul format din orologiu și luna din turnul bisericii, datorită căruia biserica se numește astăzi astfel. Nu am dorit sa lăsăm în întuneric nici coiful metalic eclectic cu accente bizantine.

Corpurile de iluminat

În acest proiect s-au folosit proiectoare liniare din familia Galaxy, având diferite curbe fotometrice: înguste, medii, largi. Ca temperatură de lumină, am ales un CCT în valoare de 3000K pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare. Această nuanță nu estompează deloc cromatica fațadei, cum ar făcut-o o lumină rece, de exemplu.
Pentru iluminarea acestei fațade s-a folosit exclusiv tehnologia led care aduce anumite avantaje precum: durata lungă de viață și un consum de energie redus, fiind eco-friendly. Nu a fost nevoie de echiparea aparatelor de iluminat cu putere mare. Astfel, s-au folosit carcase de dimensiuni mici, fiind ușor de neobservat. Nu dorim să influențăm  aspectul total al fațadei în timpul zilei prin carcase vizibile și deranjabile.