
Palatul Moskovitci a fost construit între anii 1904-1905 in Oradea, Romania, aparținând faimoasei familii Moskovits care deținea cele mai importante întreprinderi din oraș.
Proiectanții noștri luminotehnici în colaborare cu Luxten au dorit să accentueze identitatea locului prin iluminatul fațadei. Prin implementarea unui iluminat arhitectural întreg spațiul a căpătat o atmosfera mai plăcută și a atras turiști și după lăsarea întunericului. Alături de acesta în aceiași perioadă s-au iluminat arhitectural și fațadele clădirilor: Biserica cu Lună, Palatul Vulturul Negru , Hotelul Astoria, dar și Podul Ferdinand.
Din punct de vedere arhitectural, palatul aparține stilului Secession de sorginte germana, cunoscut și sub numele de Lilienstil.
Clădirea are subsol, parter înalt, mezanin și doua etaje. Fațada palatului este predominată de elemente decorative vegetale. Decoratiunea absidei este reprezentată de un chip de femeie înconjurat de ramuri, frunze și flori. Simetric de-o parte și de alta al acestui portret se află motive ornamentale vegetale. Mai precis, balconul este decorat cu două trunchiuri de copac care își unesc ramurile pe linia arcului.
La subsol se află spații de depozitare, în timp ce parterul este destinat pentru magazine și spații comerciale. Pentru a urca la etaj, intrarea principală se află pe strada Parcul Traian. În cadrul celor doua etaje se regăsesc spatii rezidențiale, apartamente. Acestea au fost recompartimentate de-a lungul timpului. Inițial erau mult mai mari și aveau dormitoarele și camere nobililor orientate înspre strada. Spre curte se regăseau spații precum bucătăria, cămara, camerele servitorilor etc.
Dacă în timpul zilei poziția soarelui influențează foarte mult aspectul clădirii, noaptea putem accentua sau pune în umbră ce elemente arhitecturale dorim.
Pentru acest palat, iluminatul a urmărit tratarea pe verticală a arhitecturii, succesiunea elementelor decorative. Astfel, am respectat ritmicitatea clădirii și prin folosirea corpurilor de iluminat. Colțul rotund a fost tratat în mod deosebit. Intrarea este cea mai luminoasă zonă de la nivelul parterului, transmițând o stare primitoare si călduroasa. De asemenea, am dorit ca prin iluminatul de accent, să scoatem în evidență ornamentele balconului de la etaj.
Deoarece fațada este vopsită în nuanțe reci de albastru-lila, am ales să folosim temperatura de lumină de 4000K pentru a scoate în evidență cromatica. Pentru parter și balcon s-au folosit corpuri de iluminat dotate cu 3000K pentru a atrage atenția asupra acestor zone, dar și pentru a da o senzație caldă și primitoare.
Toate corpurile de iluminat din acest proiect sunt dotate cu tehnologia led, fiind foarte eficiente. Acest fapt duce la scăderea consumului de energie. Datorită lungimii de viață lungă a led-ului, acest proiect necesită o mentenanță redusa.