
Proiectul de iluminat arhitectural a podului Ferdinand din centrul orașului Oradea, Romania a avut loc împreună cu implementarea iluminatului mai multor obiective si monumente din acest oraș precum: Palatul Vulturul Negru, Palatul Moskovits, Biserica cu Luna etc.
Podul Ferdinand situat deasupra râului Crișul Repede lega pe vremuri Piața Unirii, dinspre Orașul Nou, spre cartierul Olosig, iar astăzi Piața Unirii de Piața Ferdinand. După construcția mai multor poduri de lemn care au fost distruse de diferite viituri, s-a decis în 1892 construirea unui pod metalic. Însă nici acest pod nu mai există astăzi, deoarece din motive strategice trupele germane au aruncat podul în aer în 1944. Acest fapt a blocat din nou toata circulația în centrul orașului Oradea.
În anul 2013 s-au găsit probleme în structura de rezistență. Atunci administrația locala a decis reabilitarea și consolidarea acestuia. Acesta este dotat cu patru balcoane de unde localnicii și turiștii pot admira atât Crișul Repede cât și centrul orașului. Tot atunci s-a decis și implementarea unui iluminat arhitectural care să evidențieze caracteristicile acestui pod. Acest proiect de reabilitare s-a desfășurat în 2015-2016. Pe noul pod dotat cu balustrade din piatră masivă s-au montat ornamente precum o lalea stilizată, un motiv floral reper al arhitecturii Art Nouveau/ Seccesion în Oradea.
Construirea podului din beton armat a început înainte de 1954. Carosabilul are o lățime de 20 de metri, iar pe fiecare parte este câte un trotuar lat de 3 metri. Peste acest pod circula inclusiv tramvaie, podul fiind prevăzut cu o linie pentru acest mijloc de transport. În total podul măsoară o lungime de 57,7 metri.
Pentru acest proiect s-a păstrat același stil regăsit în centrul istoric. S-a ales o temperatură de lumină caldă în valoare de 3000K. S-a dorit evidențierea lungimii podului prin continuul de lumina de pe plan orizontal si evidențierea elementelor arhitecturale specifice, precum nișele și stemele orașului. Pentru implementare proiectului de iluminat arhitectural pe podul Ferdinand s-au folosit proiectoare de tip Galaxy și Linea. Aceste aparate de iluminat sunt dotate cu led-uri, acest lucru aducând multe beneficii consiliului local precum costuri scăzute de mentenanța și energie.